Opste informacije o fakultetu

O fakultetu

Fakultet za dizajn i multimediju je akreditovan u junu 2013. godine.

Prva generacija studenata upisana je na FDM studijske 2013/2014. godine.

Na FDM postoje tri usmjerenja: modni dizajn i grafičko-multimedijalni dizajn i film i mediji.

Modni dizajn: Brz i neminovni proces globalizacije nameće potrebu za početak razvoja ove oblasti i kod nas, u Crnoj Gori, a s tim i razvoj specijalne i adekvatne profesionalne edukacije. Ovo je glavni razlog što Fakultet za dizajn i multimediju u svom programu, koji je kreiran prema potrebama savremenog potrošačkog društva, daje posebni značaj modnom dizajnu. Studije modnog dizajna na našem Fakultetu baziraju se na praktičnim i teoretskim metodama, što omogućuje stvaranje budućih profesionalaca - modnih dizajnera. Podršku ovom Fakultetu su dali mnogi poznati crnogorski i svjetski dizajneri koji će biti i angažovani u nastavi, kao što su: doc. mr Aleksandar Noshpal, mr Tijana Todorović, Marina Banović ,vanredni profesor mr Ana Vasiljević Čelar i mr Jelena Đukanović.

Grafičko-multimedijalni dizajn: Pojam grafičko-multimedijalnog dizajna se može pronaći u gotovo svim umjetničkim i stručnim disciplinama, s posebnim naglaskom na vizuelne komunikacije i poruke u kontekstu stvaranja i postavljanja simbola, znakova, slike, riječi, ideja ili poruka. Fakultet za dizajn i multimediju sa svojim smjerom grafičko-mutliemdijalnog dizajna zaokružuje jednu cjelinu takozvane “vizuelne komunikacije”, koja je dio konteksta primijenjenih umjetnosti. Njegovo opravdanje temeljimo na potrebama definisanja vizuelnih problema u Crnoj Gori. Grafičko-multimedijalni dizajn će predstavljati kombinaciju teorijske i praktične nastave, kojom će mladi ljudi biti osposobljeni da rade posao dizajnera. Podršku osnivanju fakulteta kao i spremenost da svoja znanja prenesu mlađim generacijama dali su Branko Baletić, doc. mr Laze Tripkov, doc.dr Irena Lagator-Pejović,doc. mr Aleksandar Vujović ,vanredni profesor dr Gojko Vladić i doc.dr Tatjana Burzanović.

Film i mediji: 

Osnovne studije Film i mediji, zaokružuju teoretske i praktične načine stvaranja i istraživanja filma i medija, uvažavajući sve veću važnost audio-vizulenog djela u 21. vijeku. Iz tog razloga, potreba ovog programa je od velikog značaja u Crnoj Gori zbog mogućnosti koje UDG pruža svojim studentima u njihovoj pripremi za životno putovanje. S time će se zaokružiti napredni model edukacije i proces upoznavanja know how odnosa između problema i kreiranja odgovarajućeg produkcionog i umjetničkog rješenja. 

Nastavni plan i program navodi studente da istraže i primjene nove audio-vizuelne prakse orijentisane kroz kritičko razumijevanje filma i medija i njihovih složenih ukrštanja sa sadašnjošću i budućnošću. Osnovne studije Film i mediji omogućavaju studentima, da u cjelosti produciraju, režiraju, snime i montiraju audio-vizuelni proizvod: temelj studijskog programa je interdisciplinarno djelovanje studenta koji će sa sinergijom znanja iz različitih audio-vizuelnih sektora moći da u potpunosti razumije i primjeni proizvodne procese na filmu i u medijima, ali i bude fleksibilniji u traženju poslova koje se nude u audio-vizuelnoj industriji. Zbog toga se insistira da veliki dio provjere znanja tokom studiranja budu praktični radovi - kratkometražni filmovi, televizijski, dokumentarni i internet formati, kroz koje će se provjeravati ne samo teoretska znanja, nego i sposobnost primjene teoretskih znanja.

budite dio istorije budućnosti