Predmeti

FDM3CNN
Crnogorska narodna nosnja

Semestar: 6
Broj ECTS kredita: 2
Obavezan: Da
Fond časova: 2+0
Smjer: Modni dizajn

Odijevanje je  pokrivanje  tijela odjevnim predmetima. Ovom jednostavnom definicijom objašnjena je funkcija ali odijevanje pa i samu definiciju možemo razmatrati kroz više aspekata: odjeće kao pokazatelja nacionalne pripadnosti, socijalnog statusa, polne  pripadnosti, estetskih izbora, emocionalnih stanja, pripadnosti određenim zanimanjima (ljekari, vojnici, policija, sudije, ...). Čak i funkcionalne razloge odijevanja možemo razmatrati u odnosu na  klimatske prilike, usklađivanja sa profesionalnim obavezama, dress kodom kojim je propisan očekivani  izgled odjeće.

Na ovom predmetu, studenti će biti upoznati  sa svim ovim aspektima, počevši od porijekla odjeće i fenomena mode, zatim istorije kostima (nošnje) posebno crnogorske nošnje.

Iako se, moda ne odnosi isključivo na odeću, već se ona može razumjeti kao mehanizam ili ideologija koja je bitna u praktično svim oblastima, od poznog srednjeg veka naovamo, ipak, u centar izlaganja stavljam odijevanje (odjeća)- kostumiranje(nošnja) jer je tu mehanizam mode najjasniji.

Cilj je višestruk:  s jedne strane pogled u evoluciju odjeće, procese socijalizacije kroz različite načine odijevanja, a kroz ovaj edukativni ostvarjuju se drugi jednako edukativni i praktični ciljevi: razumijevanje i tumačenje tokova u ovoj oblasti, razvoj u sferi mode, modnog dizajna, industrije odjeće ali i poznavanja i ubjedljivije promocije naše tradicije  u turističke i umjetničke svrhe. 

Znači, primarnim zadatkom smatram, sačuvati tradiciju pokušaj da nošnju i njene elemente promovišem kroz primjenu u praksi,u turizmu u tekstilnom oblikovanju.

Angažovani predavači: