Predavači

Vanredni profesor
Prof. mr Aleksandar Čelar

http://aleksandarcelar.com/Aleksandar_Celar_CV.pdf

https://fdm.udg.edu.me/predavaci/biografija/55-aleksandar-%C4%8Delar

Prof. Aleksandar Čelar je višemedijski umetnik i predavač u oblasti fotografije, videa , interaktivnih digitalnih prostornih instalacija i performansa. Potiče iz porodice gde je profesionalna fotografija i želja za podučavanjem ustoličena već nekoliko generacija.  Svoju karijeru započeo je u porodičnom profesionalnom fotografskom ateljeu već od malih nogu. Prve korake u analognoj fotografiji pravi u najranijoj mladosti i tokom odrastanja brusi svoje kreativno i tehničko iskustvo. Okružen fotografima postaje deo porodičnog tima, i bira put kreativca.  Nakon završene srednje škole, počinje svoju samostalnu profesionalnu karijeru. Svoje znanje vremenom proširuje na oblast videa, a kasnije i na interaktivne digitalne medije. Aleksandar iza sebe ima više od 35 godina istraživačkog rada u oblasti vizuelnih umetnosti.

Novu stranicu svog prosesionalnog i kreativnog angažovanja dobaje odlaskom u inostranstvo i okretanjem globalnom auditorijumu. Živi i radi u Barseloni, Španija. Učesnik je i organizator brojnih izložbi, kulturnih manifestacija, seminara, radionica kako u domaćim tako i u inostranim okvirima. Dogogodišnji je član žirija najprestižnijeg svetskog takmičenja u oblasti dizajna  “A-Design Award and Competition” sa centrom u Milanu.

Navešćemo samo neke od značajnih angažovanja tokom karijere:

Head photographer and lecturer, Vista Photography, Spain, Art director @ Interactive media design studio, Video designer @ Unimar NBA, Art director @ Delta Holding, Video producer @ Lea Group, Graphic designer @ VIS Studio, Videographer @ SAT Plus, Photographer @ Politika Ekspres.

Prof. Aleksandar Čelar je diplomirao na Univerzitetu Metropolitan, Beograd, na smeru  “Interaktivni mediji”. Nakon završenih studija, magistrirao je na smeru “Dizajn novih medija” sa interaktivnom multimedijalnom instalacijom u prostoru pod nazivom “Basma manuscript”.

Trenutno je angažovan kao predavač na Fakultetu za Kulturu I turizam, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica, na predmetu “Digitalna fotografija”, i “Digitalni video”. Na Fakultetu za Dizan i multimediju, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica, angažovan je kao predavač na predmetu “Digitalna fotografija”. Na istom fakultetu angažovan je kao predavač I na master studijama na predmetu “Digitalna fotografija”.

Na Univerzitetu Metropolitan, Beograd, je bio je angažovan kao predavač na Fakultetu digitalnih umetnosti na smeru “Graficki dizajn” na predmetu “Digitalna fotografija”.   Na smeru Dizaj interaktivnih medija bio je angažovan kao predavač na predmetu “Tehnologija video produkcije”, “Digitalni video kao umetnička forma” i kao asistent na predmetu “Uvod u video igre”.

 

 

 

 

mr Aleksandar Čelar
Predmeti
Kontakt podaci